A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

До Дня Державного Прапора у Шепетівці відкриють виставку унікальних прапорів

Дата: 22.08.2022 15:57
Кількість переглядів: 353

Фото без опису

До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України в шепетівському Музеї пропаганди буде відкрито виставку унікальних прапорів з фондової колекції музею «За це знамено кров пролита…». Це вицвілі під пекучим сонцем та пропахлі порохом прапори, що майоріли над Донецьким аеропортом, над бойовими машинами, блокпостами, бліндажами у різних військових частинах ЗСУ, добровольчих батальйонів, Державної Прикордонної Служби України, а нині стали осердям нашої музейної колекції реліквій.

Кожне це знамено має неповторну історію. Вони стали символом боротьби, перемоги та любові до своєї країни, надихали та благословляли наших захисників перед кожним боєм.

Один з таких стягів – червоно-чорний: вицвілий та дуже пошматований вітром - переданий музею воїном з шепетівського краю Станіславом Журавльовим. Це прапор бійців «Правого сектору», які вели бої під Красногорівкою у 2018 році.

Вперше експонується копія з оригіналу прапора, який був залитий кров’ю бійців УПА. Цей прапор 21 березня 1944 року був захоплений загонами ім. Берії Кам’янець-Подільського партизанського з’єднання в бою із загонами УПА за село Велика Мощаниця. Прапор міг належати Здолбунівському куреню УПА «Ясен» військової округи «Богун».

Експозицію виставки підсилює унікальний прапор, який виготовив власноруч шепетівчанин Анатолій Якович Новосад на особливе прохання свого племінника Володимира Шевчука, командира БМП-2 окремої роти розвідки 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Стяг - синьо-жовтий з золотистою сваргою, тризубом та написом: «Перунів полк» (такому розміщенню кольорів та символів Володимир мав історичні пояснення).
Серед представлених на виставці є прапор, який в знак великої поваги та світлої пам’яті комбата 1-го механізованого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила, полковника Ляшенко Ігоря Вікторовича з позивним «Беркут», виготовив та передав музею старший прапорщик Нечипоренко Олександр Вікторович.

«63-й жовтий» завдання виконав своєчасно і досконало», - ці слова з останньої доповіді екіпажу бортового авіаційного техніка вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації «Броди» майора Мазунова Руслана Олександровича закарбовані не лише на полотнищі прапора, а й у нашій пам’яті.

Бійці 4-ї роти 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» до музейної колекції додали демонстраційний прапор свого підрозділу на якому написали слова скорботи та шани своєму взводному, старшому лейтенанту Кашлакову Василю Олеговичу, який загинув 25 серпня 2015 року.

З-поміж представлених до уваги відвідувачів є пам’ятні іменні прапори на яких військовослужбовці залишали напутні слова на згадку про часи, коли пліч-о-пліч зі своїми побратимами боронили українську землю. Стяг з написом: «Шепетівка», рясніє автографами побратимів шепетівчанина-кіборга Ігоря Дзюби. Нацгвардійці, учасники боїв на Дебальцевському плацдармі у 2015 році, щирі слова вдячності записали своєму командиру роти, шепетівчанину Оресту Юзвенку: «Командиру і мужній, добрій людині на довгу пам'ять… Так тримати за нами перемога!!!». Багато добрих слів адресованих відомому в Шепетівці лікарю Олегу Довганю: «Людині, яка вдихає в нас життя з найкращими побажаннями по життю». Танкіст Юрій Михальчук з Білокриниччя передав музею своє знамено-оберіг зі словами підтримки від жителів села Лозичне та вихованців Шепетівської районної ДЮСШ «Колос»: «Серце кожного юного спортсмена б’ється поряд з Вашим…».

Експонується також декілька демонстраційних прапорів: полку «Айдар», який подарували музею побратими Сергія Оврашка; 90-гоокремого аеромобільного батальйону з дарчими написами нашому музею, який передала бойовий медик цього підрозділу Аня Федорчук; з автографами бійців 81-ї окремої аеромобільної бригади; Десантно-штурмових військ та інших військових підрозділів у складі яких, боронили та боронять Україну захисники родом з Шепетівщини.

Всього на виставці представлено 18 прапорів – це 18 унікальних історій з боротьби за Незалежність України під її знаменами.

Відкриття відбудеться 23 серпня. Виставка експонуватиметься до 15 вересня.

Музей пропаганди


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь