A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Пам’ятка населенню!

Дата: 10.06.2022 15:16
Кількість переглядів: 163

Пам’ятка населенню

 

Обережно!  Отруйні рослини!

 

Отруйні рослини, що містять алкалоїди, вражають центральну нервову систему, у них збудлива або гнітюча дія, негативно впливають на роботу серця, шлунку, нирок і печінки.

До отруйних належать: блекота чорна, сімейство макових, аконіт джунгарський, беладона звичайна, дурман звичайний. 

  • При легкому отруєнні з'являються сухість у роті, розлад мови і ковтання, розширення зіниць, сухість і почервоніння шкіри, збудження, марення та галюцинації, прискорене серцебиття. Потерпілий може знепритомніти, шкіра стає синюшною. Можливі судоми. Отруєння може призвести до смерті.

Опійний мак може впливати на нервову систему, судиноруховий і дихальний центри головного мозку. У результаті розвивається загальмованість, температура тіла стає нижчою норми.

Отруєння аконітом дає про себе знати вже через кілька хвилин. У роті і глотці починається поколювання, печія, підсилюється слинотеча, з'являється біль у животі, блювота. Може порушитися зір і виникнути стан оглухнення. У важких випадках відзначаються судоми, втрата свідомості і зупинка дихання. Отрута діє і на серце, може виникнути небезпека зупинки серця.

При отруєнні будь-якими рослинами спостерігається прихований період. Тривалість його може коливатися від декількох хвилин до доби, залежно від видів небезпечної хімічної речовини.

Перша медична допомога при отруєнні небезпечною рослиною:

  • з'ясуйте, що відбулося і коли;

  • викличте "швидку допомогу"; 

  • допоможіть організму звільнитися від отрути, викличте блювоту. Промивання повторити два-три рази.

  • після промивання шлунка дайте випити ентеросорбенти – препарати, що зв'язують отруту в шлунково-кишковому тракті та виводять її з випорожненнями (смекта, ентеросгель). Вони полегшать стан. Активоване вугілля в цій ситуації малоефективне. Зменшують всмоктування отрути обгортаючі слизові речовини: відвар із лляного насіння, рослинна олія, кисіль, збиті яєчні білки (1–3 штуки). Можна дати потерпілому чорні сухарі.

  • через 15–20 хвилин знову викликати блювоту і дати знову препарати.

  • корисно зробити очисну клізму.

Увага! При розвитку судом важливо не допустити порушення дихання за рахунок спазму м'язів, тому в рот постраждалого варто вставити ложку, обгорнену бинтом або чистою, попрасованою тканиною. При відсутності ознак життя, необхідно починати робити непрямий масаж серця і штучне дихання.

Навчально – методичний центр

цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

Хмельницької області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь