A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

З 26 листопада діятиме порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів: опубліковано наказ

Дата: 18.11.2021 13:44
Кількість переглядів: 269

З 26 листопада діятиме порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів: опубліковано наказ

Обов’язок ведення товарного обліку суб’єктами господарювання (в тому числі і підприємцями) існував давно, однак саме порядку такого обліку передбачено не було. І от Мінфін наказом від 03.09.2021 №496 затвердив відповідний порядок та форму для ведення такого обліку, який було опубліковано 16.11.2021 року.
Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі - ФОП), які відповідно до Закону зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.
Так, з 1 серпня 2021 року були внесені зміни до Закону про РРО, і тепер деякі категорії ФОП повинні вести товарний облік.


Що таке «товарний облік»?

Обов’язок ведення товарного обліку визначений п. 12 ст. 3 Закону про РРО. (Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг… зобов’язані: вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).)


Які підприємці мають вести товарний облік?

Умова перша: ФОП торгує товарами (надає послуги) та здійснює розрахункові операції.
Умова друга: вести товарний облік чи ні, залежить від системи оподаткування та групи ФОП.
Товарний облік повинні вести ФОП, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції і належать до таких груп:
•    Всі ФОП на загальній системі;
•    Всі ФОП на єдиному податку 3-ї групи за ставкою 3% (платники ПДВ);
•    Всі ФОП на єдиному податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:
v.    (1) технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
v.    (2) лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
v.    (3) ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.


Документальне забезпечення товарного обліку

Оскільки ФОП не ведуть бухоблік, то до них не застосовуються норми Закону про бухоблік, зокрема, ті, які визначають поняття первинного документа. Тому у п. 2 розділу І Порядку № 496 надано власне визначення двох «документальних» понять:
•    документи, які підтверджують облік та походження товарів – це Форма ведення обліку товарних запасів, визначена додатком до цього Порядку (далі - Форма обліку), та первинні документи.
•    своєю чергою, первинні документи – це опис залишку товарів на початок обліку, накладні, транспортні документи, митні декларації, акти закупки, фіскальні чеки, товарні чеки, інші документи, що містять реквізити, які дозволяють ідентифікувати постачальника та отримувача товару (найменування суб'єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або код згідно з ЄДРПОУ суб'єкта господарювання, серія та номер паспорта / номер ID картки для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті), дату проведення операції, найменування, кількість та вартість товару.


І про неминуче:

Відповідальність ФОП за неведення товарного обліку або ведення з помилками та не в повному обсязі, ненадання Форми обліку та первинних документів під час перевірки, передбачена ст. 20 Закону про РРО. А саме:
•    за реалізацію товарів, які не обліковані згідно з Порядком № 496;
•    за ненадання контролерам під час перевірки Форми обліку та первинних документів на всі товари, що не реалізовані, але знаходяться у місці продажу, - 
застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 170 грн).

Ізяславська державна податкова інспекція
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь