A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Захист свобод людини та громадянина

Дата: 16.08.2021 11:37
Кількість переглядів: 650

Захист свобод людини та громадянина

З нагоди відзначення головного національного свята українців – 30-річчя незалежності України, юристи відділу «Ізяславське бюро правової допомоги» Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги щиро вітає усіх з  Днем незалежності України. 
  “Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”, закріплено в Конституції України, закладено в самому суспільному ладі.
         Частина 2 статті 3 Конституції України зазначає, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. 
         Зокрема, стаття 55 Конституції України передбачає право кожного будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.
         Права людини і громадянина в Україні можуть обмежуватись тільки у випадках, прямо передбачених Конституцією і з метою:
           - врятування життя людей та майна;
           - запобігання злочинові чи його припинення;
           - забезпечення інтересів національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку, економічного добробуту;
           - забезпечення охорони здоров'я і моральності населення, захисту репутації або прав і свобод інших людей;
            - запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно.
         Пряме ж втручання державної влади у реалізацію своїх прав особою можливе лише за умови, якщо таке втручання буде закріплене на законодавчому рівні, відповідати положенням Основного Закону та юридично обґрунтованим. При цьому кожен сам повинен мати право обирати спосіб захисту своїх порушених прав, незалежно від віку, статі, раси, релігійних переконань, місця проживання.
                 Так, основними формами захисту прав особи є:
            1) захист прав органами публічної влади;
            2) захист прав громадян громадськими об'єднаннями;
            3) самозахист прав людиною, що включає в себе:
                - звернення в державні органи та органи місцевого самоврядування;
                - оскарження дій (бездіяльності) посадових осіб, що порушують права громадян;
            - звернення в засоби масової інформації та правозахисні організації, громадські об'єднання;
                 - звернення в міжнародні органи із захисту прав людини.
           Тобто у разі порушення своїх прав, особа може звернутися за їх захистом до судових органів, прокуратури, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, інших органів влади та їх посадових осіб, а також різного роду громадських об’єднань, які займаються захистом прав та інтересів людини. Крім того, одним з найважливіших досягнень в міжнародному регулюванні прав людини є заснування та функціонування міждержавного механізму їх захисту. 
           Для захисту свого порушеного права особа може застосовувати будь-які способи захисту, як передбачені, так і не передбачені законодавством, з одним лише застереженням — захищаючи своє право, вона не повинна порушувати права інших.
Захист є однією із найбільш важливих та ефективних гарантій існування суб’єктивного права. Слід звернути увагу, що здійснюючи свої права, особа повинна зважати на те, що навколо неї також існують люди, які є носіями аналогічних прав, які так само визнаються і охороняються законом. Завжди слід пам’ятати принцип «мої права закінчуються там, де починаються права іншого».        
         Внутрішньодержавний захист прав і свобод особи здійснюється у двох формах: судовій та адміністративній.
         Судовий захист — це захист порушеного права за допомогою цивільного, адміністративного, кримінального чи господарського судочинства.
         Це найефективніший механізм забезпечення прав людини. Слід зазаначити, суд є пріоритетним, але не єдиним органом захисту прав і свобод.
          Стаття 59 Конституції України гарантує кожному право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.
         02.06.2011 р. прийнято Закон України № 3460-VI «Про безоплатну правову допомогу» (далі -  Закон). Цей Закон визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги.
На сьогодні права людини є складним, багатовимірним явищем. Українці на шляху утвердження прав і свобод людини пройшли тернистий шлях, крок за кроком обмежуючи всевладдя держави, поширюючи принцип рівноправності на все більше коло осіб та відносин між ними. Часто саме боротьба за права людини, за нові й нові ступені свободи ставала початком широкомасштабних змін у суспільно-політичному житті тієї чи іншої країни, вела до нового осмислення ролі людини в її відносинах з суспільством та державою.
Якщо Вам або вашим близьким потрібна правова допомога — телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 або звертайтеся до місцевих центрів та бюро. Отримати правову допомогу онлайн можна електронною поштою, у Facebook, Viber, Telegram та у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога»., та скористатися платформою цифрових консультацій WikiLegalAid.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь