A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Сумлінна сплата податків – це приклад високої податкової культури

Дата: 16.04.2021 09:02
Кількість переглядів: 555

Сумлінна сплата податків –
це приклад високої податкової культури


Успішне виконання функцій та завдань місцевого самоврядування неможливе без належного фінансового забезпечення. Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податки, зокрема місцеві податки та збори, що є матеріальною й інансовою основою місцевого самоврядування.  
У свідомості громадян податки - це тягар, громадяни воліють, аби податки не били по їх особистому гаманцю, а їх кількість і розміри були якомога меншими. Зі свого боку, для виконання своїх функцій держава зацікавлена у максимальному наповненні бюджету за рахунок цих самих податків. Очевидний конфлікт інтересів між державою та громадянами, в результаті якого податкові органи сприймаються громадськістю переважно негативно, розглядаються здебільшого як органи примусу, а не як інституція, що виконує важливе державне та суспільне завдання. Ці процеси негативно впливають на рівень надходжень до бюджетів, а відповідно і зменшення ресурсної бази для здійснення видаткових повноважень територіальної громади.
Спираючись на досвід було б неправильно стверджувати, що громадяни інших країн отримують задоволення від сплати податків, проте свідоме ставлення до їх змісту, функції та необхідності є нормою. Тобто податки у західних країнах сприймаються як громадянський обов'язок перед державою та надання їй підтримки.  Шлях, який пройшли країни вже із усталеними правовими традиціями, свідчить, що бюджетні витрати на підвищення податкової культури та розвиток суспільної свідомості в сфері оподаткування, спрямованих на добровільну сплату податків, значно нижчі від витрат на примусове їх адміністрування.
Впровадження культури оподаткування матиме більш вагомий результат, якщо навчання громадян про необхідність сплати податків розпочати ще зі шкільного віку. Підтвердженням тому є процвітання тих країн, де багато років, протягом декількох поколінь склалося усвідомлення кожною людиною, що сплата податків є найважливішим громадянським обов'язком.
Так, в багатьох країнах (США, Великобританія, Німеччина, Франція, Швеція та ін.) здійснюється цілеспрямована виховна робота з різними категоріями громадян, орієнтована на добросовісну сплату податків. У школах й університетах проводяться спеціальні заняття, дискусії, зустрічі з представниками податкових органів. Одночасно із цим, в цілях виховання законослухняних громадян, задіяні різні інформаційні й освітні відомства, телебачення та радіомовлення, правоохоронні органи. Практика показує, що неможливо виховати доброчесного платника податків,
якщо не показувати приклади чіткого і правильного застосування податкового законодавства. 
Отже підвищення рівня добровільності виконання податкових зобов'язань, розуміння сплати податків як соціальної необхідності безпосередньо залежить від обсягів охоплення та якості інформування населення загалом. 
Первинна цільова аудиторія інформаційно-роз'яснювальної кампанії - платники податків, що повинні самостійно приймати рішення про сплату податків (суб'єкти господарської діяльності - фізичні особи). Ця підгрупа цікавить, в першу чергу, як потенційне джерело підвищення податкових надходжень. 
Платник податків має усвідомлювати, що податкові надходження до бюджету потрібні для виконання функцій держави (соціальний захист та соціальне забезпечення населення, підтримання правопорядку у місті чи в селі, забезпечення отримання гідної освіти, надання послуг у сфері охорони здоров'я, утримання та розвиток інфраструктури населеного пункту, розвиток культури та мистецтва, спорту і т. д). 
Забезпечення необхідних надходжень до бюджету громади досягається не тільки завдяки роботі податкових органів, а й сумлінності платників податків, які усвідомлюють усю важливість своєчасної, повної, а, головне, добровільної сплати податків.
Формування фінансової основи територіальної громади залежить від стабільної дохідної бази, яка складається з податків та зборів, що зараховуються, відповідно до законодавства, до бюджету громади. Потенційним джерелом
збільшення надходжень до бюджету громади є розширення бази оподаткування місцевих податків та зборів. Основними ресурсними джерелами місцевих податків та зборів є податок на майно, до складу якого входить плата за землю, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортний податок. Крім того, значним ресурсом для наповнення бюджету є розширення кола платників податків, а саме: за рахунок громадян, які отримують, але не декларують, доходи від ведення певних видів діяльності:
- від здавання в оренду нерухомого майна;
- від надання послуг по обробітку земельних ділянок («трактористи»);
- від продажу сільськогосподарської продукції «одноосібників» (власників земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею більше 2 га);
- від надання освітніх послуг (репетиторство);
- від торгівлі товарами через мережу Інтернет;
- від надання послуг перевезення пасажирів та вантажів;
- від надання будівельно-ремонтних послуг;
- від надання фото-, відеопослуг та послуг музичного супроводу урочистих заходів тощо.
На сьогодні ОТГ – це органи місцевого самоврядування, які найбільш наближені до населення. Авторитет голів ОТГ, а також старостинського осередку залишається в громаді однозначно незаперечним. От і спільні системні заходи з контролю за повнотою та своєчасністю сплати податків та зборів до бюджету громади має бути безумовним правилом в роботі активу громади та податкової служби в цілому. А результатом такої спільної інформаційнороз’яснювальної роботи має стати розширення бази оподаткування шляхом залучення до оподаткування нових суб’єктів підприємницької діяльності. Ізяславська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області 15.04.2021 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь