Профілактика харчових отруєнь рятує життя
Кожен у своєму житті так чи інакше відчув на собі прояв харчового отруєння. Найчастіше таке негативне явище виникає у людей, які часто відвідують продовольчі ринки і купують там харчові продукти, що потребують особливих умов зберігання і реалізації (м’ясо, риба, молочні продукти). Особливо під час воєнного стану це питання ще більше набуває своєї актуальності, оскільки не завжди можуть бути створені належні умови для зберігання і реалізації харчових продуктів гарантованої безпечності та якості.
Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період. Найбільш поширені симптоми при харчових отруєннях: нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення температури тіла. Проте на відміну від інфекцій постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання, якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій.
Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.
З метою профілактики харчових отруєнь слід дотримуватись наступних правил:
- регулярно мити руки після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, транспорт тощо). Проте, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть нагадувати не потрібно!;
- руки необхідно мити після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м’ясо та риба;
- систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, частіше міняти кухонні рушники та губки;
- дотримуватись чистоти у жилому приміщення, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом;
- при покупці продуктів харчування, особливо на ринку, необхідно звертати увагу на умови їх реалізації, зовнішній вигляд, терміни реалізації;
- не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, не придатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками тощо;
- без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу, не допускати її повторної переробки;
- дотримуватись правил термічної обробки продуктів в домашніх умовах: молоко кип’ятити, яйця варити або смажити, так само м’ясо та рибу;
- зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 години при кімнатній температурі;
- сирі продукти зберігати окремо від готових страв;
- не споживати гриби куповані на стихійних ринках, які ростуть біля трас і промислових об’єктів;
- овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробці водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип’ятком.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання харчовим отруєнням і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Самолікування небезпечне!