Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

До уваги суб’єктів господарювання та громадян, які подорожують до країн – членів Євросоюзу!

Дата: 20.08.2024 08:22
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

З початком повномасштабного вторгнення росії,  багато українців були змушені поїхати до інших країн, зокрема, і до держав-членів Євросоюзу, де діють фітосанітарні вимоги щодо ввезення рослинної продукції відповідно до вимог чинного Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2019/2072 від 28 листопада 2019 року про встановлення єдиних умов для імплементації Регламенту (ЄС) 2016/2031 Європейського Парламенту та Ради щодо захисних заходів проти шкідливих організмів рослин та скасування Регламенту Комісії (ЄС) № 690/2008 та внесення змін до Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2018/2019.  Статтею 11, Додатком XI до цього Регламенту визначено переліки рослин, рослинних продуктів та інших об'єктів, а також відповідних третіх країн походження або відправлення, які повинні супроводжуватись  фітосанітарними сертифікатами. Регламентом не передбачені окремі вимоги до оформлення фітосанітарних сертифікатів у випадку ввезення рослин та рослинних продуктів у ручній поклажі громадян. Тому, якщо громадяни в своєму багажі мають навіть декілька кілограмів свіжих фруктів, овочів та інших рослин, вони повинні мати з собою фітосанітарний сертифікат для безперешкодного перетину кордону з ЄС. Слід наголосити, що у супроводі фітосанітарного сертифікату мають перевозитись більшість відомих та поширених плодів овочів, фруктів, ягід та інших рослин чи рослинних продуктів. Лише ввезення деяких плодів можливе без оформлення фітосанітарних сертифікатів. Так, відповідно до частини С Додатку XI до Регламенту не потрібен фітосанітарний сертифікат для ввезення на територію ЄС плодів ананасів (свіжі або сушені), кокосових горіхів (свіжі або сушені, очищені або неочищені від шкірки), дуріанів, бананів (свіжі або сушені) та фініків (свіжі або сушені). З вимогами Регламенту можна ознайомитись за посиланням:

https://eurlex.europa.eu/legal- content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02019R2072-20231009.

Згідно чинного законодавства нашої держави: фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт видається державним фітосанітарним інспектором не раніше, ніж за 14 діб до дати переміщення об’єктів регулювання на підставі проведених фітосанітарних процедур. Фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт також може видаватися на рослини, продукти рослинного походження, місця зберігання, упаковки, засоби перевезення, контейнери, ґрунт та будь-які інші організми, об’єкти або матеріали, здатні переносити чи поширювати регульовані шкідливі організми, не включені до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту, за запитом особи, яка здійснює переміщення вантажу з такими об’єктами. Рішення про відмову у видачі фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт надається особі у письмовій формі.

Однією із підстав для прийняття рішення про відмову у видачі фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт є: відсутність реєстрації особи, передбаченої статтею 27 Закону України «Про карантин рослин». Порядок реєстрації осіб, які здійснюють господарську                                       діяльність, пов'язану з виробництвом та обігом об'єктів регулювання, затверджений наказом МінАПУ від 21.11.2006 №690. Для реєстрації в Держпродспоживслужбі особи  подають  заяву про проведення перевірки та реєстрацію особи, до якої додається виписка з Єдиного державного  реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Отже, право отримати фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт має тільки юридична особа.

У випадку необхідності оформлення фітосанітарного сертифікату або фітосанітарного сертифікату на реекспорт особа може звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Інформація щодо зон обслуговування державних фітосанітарних інспекторів розміщена на офіційному вебпорталі за посиланням : https://consumerhm.gov.ua/upravlinnya-fitosanitarnoyi-bezpeky.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь