Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області НАГОЛОШУЄ!!!

Дата: 19.07.2024 15:23
Кількість переглядів: 53

 

До уваги операторів ринку,

що беруть участь в обігу харчових продуктів!!!

Фото без опису

 

 

 

 

     На сьогоднішній день,  внаслідок пошкодження енергосистеми України склалася ситуація, яка  може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації. Тому операторам ринку необхідно завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації у разі відключення електроенергії. 

     Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.

     Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується заздалегідь подбати про наявність додаткових автономних джерел безперебійного електричного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

   Під час здійснення обігу харчових продуктів необхідно посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Переконайтесь, що у вашій холодильній та морозильній камері є прилади для контролю температури. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильній – не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильній та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти. Якщо заздалегідь відомо, що відключення електроенергії триватиме понад 4 години, харчові продукти можна згрупувати разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше. 

      За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:

  • фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
  • фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
  • фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
  • фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.

 

Разом з тим, необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
  • продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

      

     Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти тощо), які зберігались в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

       Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

       Алкогольні та безалкогольні напої дозволяється зберігати і реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.

       У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.

    Наголошуємо на необхідності виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів!  Обов’язок  щодо дотримання вимог харчового законодавства не скасовано! Навіть у такій складній ситуації ми не повинні допустити харчових отруєнь. Тому перед операторами ринку стоїть важливе завдання – забезпечити належні умови під час зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурного режиму.

 

Будьте відповідальними!

 

Бережіть себе та близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь