A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

За вчинення домашнього насильства засуджено жителів Шепетівського району

Дата: 25.03.2024 09:09
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

Протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством, Генеральним прокурором визначено одним із пріоритетів у діяльності прокуратури.

Важливим аспектом протидії домашньому насильству є проведення якісних інформаційних кампаній щодо форм домашнього насильства, прав постраждалих осіб, послуг, які їм надаються, а також розуміння невідворотності покарання за вчинене.

Шепетівська окружна прокуратура з дислокацією у м. Ізяслав принципово реагує на всі випадки та прояви домашнього насильства - умисного систематичного вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Так, за підтримання публічного обвинувачення прокурором Шепетівської окружної прокуратури  з місцем дислокації у м. Ізяслав 20.02.2024 ухвалено вирок стосовно мешканця міста Ізяслав, якого визнано винними у систематичному вчиненні домашнього насильства.

У суді доведено, що обвинувачений систематично вчиняв домашнє насильство щодо матері.

За результатом розгляду кримінального провадження вироком Ізяславського районного суду  сорокарічного чоловіка визнано винним у  сис­те­ма­тич­но­му вчи­нен­ні пси­хо­ло­гіч­но­го на­силь­ства що­до матері, що приз­ве­ло до пси­хо­ло­гіч­них страж­дань та по­гір­шення якос­ті її жит­тя (стат­тя 126–1 Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Ук­ра­їни) та приз­на­чено по­ка­ран­ня у ви­ді 1 року 6 місяців обмеження волі. Водночас, з урахуванням думки потерпілої винного звільнено від відбування покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку 1 рік 6 місяців з покладенням обов’язків протягом іспитового строку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Водночас, 14.03.2024 до Ізяславського районного суду спрямовано обвинувальний акт щодо мешканця с. Топірчики Ізяславської територіальної громади Шепетівського району, який сис­те­ма­тич­но­ вчи­няє пси­хо­ло­гіч­не на­силь­ства що­до батька, що приз­ве­ло до пси­хо­ло­гіч­них страж­дань та по­гір­шення якос­ті його жит­тя (стат­тя 126–1 Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Ук­ра­їни).

Досудовим розслідуванням встановлено, що п’ятдесятирічний чоловік, будучи раніше судимим за вчинення домашнього насильства щодо батька похилого віку, на шлях виправлення не став та упродовж тривалого часу, мешкаючи з потерпілим в одному будинку, продовжував протиправні дії щодо нього. Наразі обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді, винну особу очікує покарання у виді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до двох років.   

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Прокурор Шепетівської

окружної прокуратури

Ірина ГУЧИНСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь