A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ДПС встановлює факти продажу товарів без застосування РРО/ПРРО

Дата: 23.01.2024 11:27
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Державна податкова служба України нагадує, що здійснювати будь-яку господарську діяльність необхідно дотримуючись вимог чинного законодавства, оскільки їх виконання, напряму чи опосередковано, пов’язане із поповненням державної скарбниці та є обов’язком кожного платника податків нашої держави.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Не застосування РРО/ПРРО чинним законодавством передбачено лише платникам єдиного податку першої групи. А це фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Таким чином, усі суб’єкти господарювання (крім ФОПів – платників єдиного податку першої групи) при здійсненні розрахункових операцій зобов’язані проводити такі операції через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи на повну суму проданих товарів (наданих послуг) з видачею відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання цих розрахункових операцій.

На жаль, не всі платники податків сумлінно дотримуються вимог діючого законодавства та нехтують його вимогами.

Працівниками управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Хмельницькій області в ході проведення фактичної перевірки платника єдиного податку, що здійснює діяльність з реалізації побутової техніки, встановлено факт зайняття господарською діяльністю без застосування РРО/ПРРО. 

Проте, це далеко не весь перелік порушень. Також перевіркою зафіксовано, що даний суб’єкт господарювання не звітує до контролюючих органів про отриманні доходи, а побутова техніка, яка реалізовувалась кінцевим споживачам, невідомого походження. Не виключено, що такі товари ввезені на митну територію України поза митним контролем та відповідно без сплати митних платежів та податків! 

За результатами перевірĸи порушнику доведеться сплатити штрафну санĸцію у сумі понад 300 тис. гривень. 

Ізяславська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницьĸій області вĸотре закликає платниĸів податĸів дотримуватись визначених законодавством вимог щодо фіскалізації розрахунків та дотримання інших вимог порядку проведення розрахунків.

Також Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість в будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, в тому числі незастосування РРО/ПРРО та невидачу відповідних розрахункових документів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь