A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Про реорганізацію, ліквідацію та перепрофілювання (зміни типу) закладів освіти Плужненської сільської ради.

Дата: 09.05.2023 15:05
Кількість переглядів: 247

1. Найменування організатора громадського обговорення (слухань) — Плужненська сільська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Плужненської сільської ради щодо реорганізації та перепрофілювання (зміни типу) закладів освіти, а саме:

 

- Реорганізації Комунального закладу “Борисівський ліцей Плужненської сільської ради” у Борисівську гімназію Плужненської сільської ради  (зі структурними підрозділами – дошкільний, початкова школа).

- Реорганізації  М'якотівського ліцею Плужненської сільської ради у М'якотівську гімназію Плужненської сільської ради(зі структурним підрозділом- початкова школа).

- Реорганізації Комунального закладу  «Кунівський  ліцей Плужненської сільської ради» в Кунівську гімназію Плужненської сільської ради (зі структурним підрозділом- початкова школа).

- Перепрофілювання (зміни типу) Плужненського ліцею імені Бортника Р.Й. Плужненської сільської ради  у Плужненський ліцей імені Бортника Р.Й. Плужненської сільської ради (зі структурними підрозділами – початкова школа, базова школа).

 

         18 березня 2020 року  набрав чинності  Закон України «Про повну загальну середню освіту», який визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти.  Реалізація положень Закону України «про повну загальну середню освіту» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної і середньої освіти в громаді. Зокрема відповідно до ч.1 ст.35, п.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону з 01.09.2024 року:

 

- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти, має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії;

- гімназія, яка забезпечує здобуття базової середньої освіти, а також повинна функціонувати як окрема юридична особа, хоча,  як зазначалося вище, до її складу може входити початкова школа;

- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти, має функціонувати як окрема юридична особа, та може забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

 

Тобто з 01.09.2024 року заклади, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти (у громаді нині їх 4), мають бути реорганізовані в гімназії або ліцеї. І лише ліцеї, що функціонуватимуть як окремі юридичні особи, будуть забезпечувати профілізацію освіти (10-12 класи).

         Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. 

         У зв’язку з малою наповненістю класів комунальних закладів освіти є загроза втратити права громади на отримання освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам закладів.

         В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам цих закладів буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища).

         З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти згідно запропонованого проєкту рішення(додається).  

         Крім того, заходи з оптимізації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

Крім того, згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року, передбачається, що переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам  закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Тобто, установчі документи,зокрема, статути закладів загальної середньої освіти, мали бути переоформленні до 28 вересня 2022 року, що і було зроблено.

         Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

         Крім того, варто зауважити, що згідно з частино другою ст.32 та частиною третьою ст. 37 Закону України «Про повну загальну середню освіту», у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник  зобов’язаний забезпечити учням можливість здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти,саме тому всі навчальні заклади громади на перехідний період отримали статус «ліцей». Для того щоб дати можливість випустити всіх випускників, які навчалися до реорганізації, адже документи про загальну середню освіту тепер мають право видавати лише ліцеї.

До того ж слід врахувати, що реорганізація і перепрофілювання закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

3. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Плужненської сільської  територіальної громади,  депутати Плужненської сільської ради, тощо.

4.  Формат проведення громадського обговорення:

         У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні (Указ Президента 64/2022), дії Постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19,  спричиненої короновірусом  SARS-CoV-2 (зі змінами) пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі (у тому числі в електронному вигляді).

5. Місце знаходження та адреса електронної пошти, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

         Адреса: 30320, Хмельницька область, Шепетівський район, с. Плужне, вул. Бортника,7  (відділ освіти,  молоді та спорту Плужненської сільської ради), електронна адреса:  plugnerada@ukr.net; plugnewod@ukr.net

6. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення:

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Плужненської сільської ради у строки, передбачені чинним законодавством.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь