A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Щодо нарахування мінімальної заробітної плати та утримання з її розміру ПДФО.

Дата: 18.04.2023 08:33
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

 

Ізяславська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області інформує, що відповідно до ст. 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 108) заробітна платаце винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу

Згідно з ст. 3 Закону № 108 мінімальна заробітна платаце встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. 

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. 

Гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати визначено ст. 3 прим. 1 Закону № 108. 

Джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської діяльності (ст. 4 Закону № 108). 

Оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці (ст. 15 Закону № 108). 

Статтею 35 Закону № 108 передбачено, що контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють

  • центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю; 
  • податкові органи. 

Однією з підстав для проведення контролюючими органами фактичної перевірки без попередження платника податків (особи) є, зокрема, наявність та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету (п. 80.1 та п.п. 80.2.7 п. 80.2 ст. 80 ПКУ). 

Вкотре нагадуємо, що оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету

Лише офіційно оформлений найманий працівник має трудові права й соціальні гарантії. Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги, якщо є малолітні діти. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

Незадекларована праця наносить шкоду державі. Неформальна економіка і незадекларована праця обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь