A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб

Дата: 28.02.2023 19:57
Кількість переглядів: 146

МПЗ для платників податків – хто сплачує?

Нагадаємо ще раз про так зване мінімальне податкове зобов’язання.

Якщо ФОП має власні земельні ділянки, зареєстровані на нього як на звичайну фізособу, хто повинен розраховувати МПЗ ?

А як сплачується МПЗ у разі зміни власника/користувача земельної ділянки?

Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ)

Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік

Хто є платниками МПЗ щодо земельних ділянок

Нагадаємо, що за 2022 року власникам та/або користувачам (у т.ч. й за орендовані (суборендовані), на умовах емфітевзису, постійного користування) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, слід сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Отже, платниками МПЗ є:

  1. платники податків - фізичні особи (резиденти України), які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельні ділянки, віднесеними до сільгоспугідь (пп. 162.1.1-1 ПКУ). При цьому, його визначення фізособам здійснюється контролюючими органами за їх податковою адресою (пп. 170.14.3 ПКУ) та сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Важливо! У разі державної реєстрації платника податку ФОПом, МПЗ за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь, які використовуються таким підприємцем для провадження господарського діяльності, розраховується таким платником вже самостійно, у порядку, визначеному п. 177.14 та ст. 297-1 ПКУ, з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація ФОПа.
  2. зареєстровані ФОПи - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, які здійснюють виробництво власної сільгосппродукції. Важливо! Йдеться по ФОПів на загальній системі (п. 177.14) та платників єдиного податку (п. 297-1.1 ПКУ).
  3. голови сімейних ФГ, у т.ч. щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного ФГ та використовуються таким сімейним ФГ (п. 177.14 ПКУ).
  4. платники податку на прибуток власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь (п. 141.9 ПКУ).

Розмір МПЗ на 2022-2023 р складає

  1. для ЮО, ФОПів за загальній системі оподаткування та 2, 3 груп платників єдиного податку – коефіцієнт 0,04 або 4 % від НГО (п. 67 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).
  2. для ФОП 4-ї групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства без створення ЮО (ч. 5 ст. 1 Закону про ФГ) – коефіцієнт 0,02 або 2 % НГО (пп. 38-1.1.3 ПКУ), інші ФГ як ЮО - коефіцієнт 0,04 або 4 % від НГО.

 

Підпунктом 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 Кодексу встановлено, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. 

Коли податківці починають розраховувати МПЗ для фізособи?

Для того, щоби відповісти на це питання, потрібно врахувати два моменти:

  1. Факт реєстрації права власності чи права оренди (користування) в Реєстрі речових прав,
  2. Відповідний місяць оформлення/переоформлення права власності чи користування протягом календарного року.

Для визначення такого місяця органи ДПС будуть використовувати наявні дані у Реєстрі речових прав, оскільки платниками є власники сільгоспземель та користувачі/орендарі (в т.ч. на умовах емфітевзису) станом на 01.01.2022 р.

У подальшому, слід враховувати факт переходу права власності та передання сільгоспземель в оренду або користування (п. 38-1.4 ПК):

  1. у разі переходу права власності або права користування (у т.ч. оренди, емфітевзису, суборенди), від одного власника, користувача до іншого власника, користувача протягом календарного року МПЗ визначається для попереднього власникакористувача з 01.01.2022 року до початку місяця, в якому припинилось право власності чи права оренди (користування), для нового власника/користувача - починаючи з місяця, в якому він набув право власності або право користування, та враховується у складі загального МПЗ кожного з таких власників або користувачів. Увага! Це правило працює виключно за умови внесення до Реєстру речових прав права власності та права користування.
  2. у разі відсутності держреєстрації переходу права власності або права користування в Реєстрі речових прав МПЗ щодо такої земельної ділянки визначається для попереднього власника або користувача на загальних підставах за податковий (звітний) рік.

Але, навіть у разі використання земельних ділянок ФОПами у своїй госпдіяльності, сама земельна ділянка може бути оформлена на нього як на фізособу. В такому разі, саме податкові органи розрахують МПЗ для таких платників податку (пп. 162.1.1-1пп. 170.14.3 ПКУ) та надішлють податкові повідомлення-рішення за податковою адресою фізособи.

Але, якщо ми говоримо про сімейне ФГ засноване на діяльності ФОПа, то відповідальним за нарахування та сплату МПЗ є саме такий ФОП.

Якщо орендується земельна ділянка (рілля) в органі місцевого самоврядування (громада), то і в таких випадках – сплата та розрахунок МПЗ здійснюється користувачем (орендарем), якщо відповідне право оренди/користування належним чином зареєстроване в Реєстрі речових прав. При цьому, розрахунок МПЗ прив’язаний або до НГО сільгоспземлі (для земель, НГО яких проведена), або до НГО 1 гектара землі в області, де така сільгоспземля розташована з урахування індексації (для сільгоспземель, НГО якої не проведено).

Отже підсумуємо: платниками МПЗ є власники сільгоспземель або користувачі (на умовах оренди, суборенди, емфітевзису), право власності або користування яких внесено до Реєстру речових прав. Якщо обставини змінилися, але про це в реєстр зміни внесено не було, сплата відбувається за даними реєстру. Втім, про зміни можна повідомим податківців, про що далі.

 

Якщо володіння/користування земельною ділянкою не зареєстроване в Реєстрі

Якщо фізособа, яка отримала податкове повідомлення-рішення не згодна з нарахованою сумою МПЗ та не зареєструвала право користування сільгоспземлею, то протягом 30 днів з дня отримання відповідного рішення з розрахунком варто провести звірку даних, використаних для розрахунку МПЗ, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

  • земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі;
  • суми доходу, отриманого від реалізації власної сільгосппродукції;
  • суми сплачених податків, зборів, платежів.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельні ділянки або договорів про передачу в оренду, емфітевзис або інше користування земельних ділянок, відомості про які відсутні у Реєстрі речових прав, обчислення МПЗ здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації від відповідних органів про власність/користування або перехід права власності/користування на такі земельні ділянки (пп. 170.14.6 ПКУ).

 

Чи є пільги для тимчасово окупованих територій?

Так, пільги, встановлені у п. 69.15 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, з врауванням Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, затвердженої Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Таким чином, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди відповідно до Переліку № 309.

 

Ізяславська державна податкова інспекція


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь