A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Голови громад Хмельниччини виступили проти скандального законопроекту щодо містобудівної реформи.

Дата: 14.12.2022 19:16
Кількість переглядів: 115

На розгляді Верховної Ради України перебуває законопроєкт №5655 про зміну системи містобудування, розгляд якого у другому читанні очікується 13 грудня 2022 року. Асоціація міст України вже неодноразово зверталася до Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради з проханням спільно доопрацювати дискусійний законопроект щодо реформування містобудівної діяльності.

В Асоціації міст України наголошують, що у законі мають бути дотримані прозорі процедури і антикорупційні норми, гарантування безпеки мешканців, збереження досягнень реформи децентралізації. Тож наполягали на необхідності доопрацювання проекту Закону України №5655 з зазначених вище питань до винесення його на розгляд Верховної Ради України.

З огляду на це голови українських міст, сіл і селищ, висловили свою позицію та наголосили, що у цьому питанні абсолютно одностайні та категорично проти ухвалення цього законопроєкту.

Так, у спільній заяві йдеться:

Сильне місцеве самоврядування завжди було і залишається надійним партнером державної влади. А в умовах воєнного стану це стало ще більш очевидно. Українські міста стали тією силою, на яку змогли опертися наші Збройні Сили. І саме це дозволило вберегти нашу Державу від загарбницьких зазіхань ворога.

Асоціація міст України, як найбільша асоціація органів місцевого самоврядування, чітко висловила свою позицію: не можна допустити ухвалення цього документа у тій редакції, яка існує наразі.

І на це є низка вагомих причин:

− законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;

− контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;

− вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;

− порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;

− ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;

− знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

«Доопрацювання, широке громадське обговорення, консультації з професійними середовищами і тільки тоді голосування у сесійній залі Верховної Ради України. Саме так працює демократичне громадянське суспільство. Не навпаки», - підсумували в Асоціації міст України.

Звернення підписали міські, селищні, сільські голови, які є членами Правління АМУ. Від Хмельниччини заяву підтримали Олександр Симчишин, голова Хмельницького регіонального відділення АМУ, Хмельницький міський голова і Славутський міський голова Василь Сидор.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь