A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У Хмельницькій ОВА розповіли як навчатимуться діти у школах громад області

Дата: 30.08.2022 15:44
Кількість переглядів: 407

Сьогодні начальник ОВА Сергій Гамалій, його заступник Володимир Юр’єв та директорка Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА Дарія Басюк розповіли про підготовку закладів освіти області до нового навчального року та основні проблемні питання, з якими цьогоріч стикнулися представники влади та освітяни перед початком навчання.

Освітній процес в умовах війни – складне питання, яке насамперед пов’язане із життям та безпекою дітей. Підготовка закладів освіти області до початку нового навчального року все ще триває. Вже декілька років поспіль початок навчання є складним викликом для влади. У минулі роки це було пов’язано з пандемією ковіду, цьогоріч – з війною.

Головне завдання зараз – забезпечити можливість безпечної роботи освітніх закладів для усіх учасників навчального процесу. Тому формат його, в першу чергу, залежить від наявності належного захисного укриття в закладі. Саме тому останні кілька місяців усі зусилля були зосереджені на їх облаштуванні, адже мова про очну чи змішану форму навчання може йти лише за дотримання усіх вимог до цих споруд.

Основні вимоги до укриттів: в школі чи садочку під час очного навчання може перебувати лише та кількість людей, для яких передбачено місце в укритті. Якщо місця не вистачає – навчання відбуватиметься змішано або позмінно. В укритті обов’язково має бути два виходи, санвузол, необхідний запас продуктів, води та ліків, облаштовані вказівники напрямків руху, система оповіщення, пожежна сигналізація, тощо.

Загалом в області нараховується 1212 закладів освіти, усі вони були обстежені комісійно за участі представників ДСНС. За результатами перевірок належні укриття мають 698 навчальних закладів (57,5% від всіх наявних закладів освіти), зокрема 65% шкіл та 56% садочків.

В окремих закладах робота з облаштування укриттів ще триває, після завершення ремонтних робіт питання про офлайн формат навчання буде розглядатися окремо.

Важливою складовою безпеки в закладах освіти є інформаційна робота з педагогами, учнями та батьками. Усі працівники закладів пройшли відповідні навчання та практичні тренування щодо порядку дій в разі небезпечної ситуації, в тому числі загрози ракетного удару, виявлення вибухонебезпечних предметів тощо. Призначено осіб, відповідальних за евакуацію із закладів . Відповідні тренування також будуть проводитися з дітьми, аби евакуація здійснювалася організовано та максимально швидко. Також усі батьки, за бажання, можуть особисто оглянути умови, створені в закладах освіти.

Загалом в області потреба коштів на ремонт укриттів склала близько 50 млн гривень. Майже 34 млн гривень уже передбачені за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів.

На сьогодні проведено 6 засідань обласної комісії та підготовлено проєкт розпорядження голови ОВА, яким буде затверджено перелік закладів, що отримають дозвіл працювати у звичному офлайн режимі. Ще одне засідання заплановане на 12 вересня.

Готовність закладів освіти у розрізі територіальних громад області:

  • У 8 громадах – повністю 100% закладів можуть працювати офлайн (Новодунаєвецька, Гуківська, Солобковецька, Китайгородська, Полонська, Красилівська, Слобідко-Кульчієвецька, Кам’янець-Подільська)
  • У 22 громадах – 80% закладів (Дунаєвецька, Орининська, Смотрицька, Чемеровецька, Деражнянська, Чорноострівська, Антонінська, Волочиська, Заслучненська, Летичівська, Меджибізька, Миролюбненська, Наркевицька, Старосинявська, Теофіпольська, Щиборівська, Хмельницька, Берездівська, Ганнопільська, Нетішинська, Понінківська, Славутська).
  • У 9 громадах – 50% закладів (Городоцька, Лісогринівецька, Розсошанська, Сатанівська, Староостропільська, Ізяславська, Білогірська, Плужненська, Сахновецька)
  • У 4 громадах (Судилківська, Михайлюцька, Гвардійська, Улашанівська) заклади повністю працюватимуть в дистанційному форматі.

Щодо закладів профтехосвіти – 22 заклади професійно-технічної освіти працюватимуть змішано: очно та дистанційно.

Із 32 закладів фахової передвищої та вищої освіти: 3 розпочали працювати дистанційно через відсутність укриттів; 29 планують працювати в змішаному режимі враховуючи місткість укриттів.

Кожний заклад освіти готує свій план занять з урахуванням місткості укриття та специфіки організації навчального процесу. Так, в окремих закладах загальної середньої освіти організовується позмінне навчання, в інших особливу увагу приділяють початковим класам, а також 5 та 10 класам, обираючи для них офлайн навчання. Заклади профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти можуть формувати плани таким чином, аби частина учнів перебували на дистанційному навчанні, інша – на виробничій практиці.

Формат навчання напряму залежить від безпекової ситуації в області. У разі її зміни рішення про формат навчання буде переглядатися, адже заклад освіти має бути місцем безпеки.

Триває підготовка до роботи в осінньо-зимовий період. Очікується, що зима буде складною, тому в області ведеться активна робота, щоб заклади освіти були підготовлені належним чином. Наразі проблем з підготовкою закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 року немає: школи готові на 78%, дитячі садочки – на 79%. Тривають тендерні процедури по закупівлі твердого палива.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь