A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Начальник ОВА видав наказ про обов'язкову евакуацію покупців на час тривоги

Дата: 13.07.2022 12:28
Кількість переглядів: 364

Фото без опису

Попри правила безпеки, згідно яких власники торгових точок та розважальних центрів під час повітряних тривог мають евакуювати відвідувачів, втім, не усі підприємці дотримуються цієї вимоги. Тому начальник Хмельницької обласної військової адміністрації видав окремий наказ з цього приводу. 

Сергій Гамалій наказав органам місцевого самоврядування провести з власними торгових та розважальних точок роз’яснювальну роботу. Згідно з наказу, вимога евакуйовувати відвідувачів під час повітряної тривоги стосується:

  • торговельно-розважальних центрів;
  • гіпермаркетів, універмагів і супермаркетів, площею від 500 метрів квадратних;
  • критих ринків;
  • кінотеатрів;
  • закладів громадського харчування, які мають від 50 посадкових місць;
  • спортзалів, басейнів та аквапарків;
  • офісних центрів, висотою від п’яти поверхів.

Також керівництво таких закладів повинне провести зі своїм персоналом тренування з проведення евакуації. Забезпечити інформування відвідувачів і працівників про повітряну тривогу, заходи з безпеки й найближчі укриття.

Можлива кримінальна відповідальність

За порушення таких вимог в умовах воєнного стану планують запровадити кримінальну відповідальність. У Верховній Раді 11 липня вже зареєстрували відповідний законопроєкт. Він має ввести в Кримінальний кодекс України нову статтю — 270-2 (Порушення законодавства у сфері цивільного захисту, вчинене в умовах воєнного стану).

Якщо через таке порушення було завдано шкоду здоров’ю людини, для суб’єктів господарювання запропоноване таке покарання: від 17 тисяч до 51 тисячі гривень штрафу, або до двох років виправних робіт, або до трьох років обмеження чи позбавлення волі.

Натомість за такі дії, вчинені повторно, чи вони спричинили загибель людей або інші тяжчі наслідки передбачене жорсткіше покарання. А саме: від трьох до восьми років в’язниці з позбавленням права на п’ять років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

«Ракетний удар рашиських військ по торговельно-розважальному центру «Амстор» у Кременчуку, показав, що нехтування його керівництвом оповіщення про повітряну тривогу призвело до загибелі 21 особи та однієї особи, яка залишається зниклою безвісти. Нам усім потрібно пам’ятати, що під час війни повітряна тривога не буває навчальною. Щоразу, коли її оголошують, існує реальна загроза життю», — зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь