A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Пам’ятка населенню!

Дата: 10.06.2022 15:13
Кількість переглядів: 177

Пам’ятка населенню

 

Увага!  Отруйні рослини!

 

Рослини, що містять ефірні масла - викликають ураження шкіри і слизових оболонок, при проковтуванні – ураження шлунково-кишкового тракту. Це представники сімейства лютикових, вех отруйний, чистотіл.

Жовтець виділяє пари, які сильно подразнюють слизову оболонку ока, носа та гортані. Від контакту з жовтцем може виникнути сльозотеча, нежить, подразнення горла, кашель, аж до ядухи та спазму м'язів гортані. Потрапивши в організм, рослина викликає різкий біль у стравоході, шлунку, кишківнику. Отруєння супроводжується блювотою, проносом, у важких випадках – зупиняється серце. Крапля соку веху при попаданні на шкіру або слизову може викликати сильні опіки, що супроводжуються болями, почервонінням, пухирями, ерозією.

Перша медична допомога при отруєнні небезпечною рослиною:

  • з'ясуйте, що відбулося і коли;

  • викличте "швидку допомогу"; 

  • допоможіть організму звільнитися від отрути. Викличте блювоту; 

  • Після промивання шлунка дайте випити ентеросорбенти – препарати, що зв'язують отрути в шлунково-кишковому тракті та виводять її з випорожненнями (ентеросгель). Активоване вугілля малоефективне. Зменшують всмоктування отрути обгортаючі слизові речовини: відвар із лляного насіння, рослинна олія, кисіль, збиті яєчні білки (1–3 штуки); 

  • через 15–20 хвилин бажано знову викликати блювоту і дати препарати;

  • корисно зробити очисну клізму.

Увага! При розвитку судом важливо не допустити порушення дихання за рахунок спазму м'язів, тому в рот постраждалого варто вставити ложку, обгорнену бинтом або чистою, попрасованою тканиною. При відсутності ознак життя, необхідно починати робити непрямий масаж серця і штучне дихання.

Деякі рослини при одному лише дотику до їх листків можуть викликати опік шкіри з появою міхурів і навіть виразок, які важко загоюються. Це чагарник вовче лико (лісовий бузок), синій борець (аконіт), бульбочковий морквяник, ясенець та інші.

При опіках ефірними маслами веху, жовтцю, чистотілу необхідно змити небезпечну речовину водою протягом 20 хвилин з уражених ділянок тіла. Потім необхідно збризкати їх протиопіковим аерозолем і накласти стерильну марлеву серветку або чисту попрасовану тканину. Для подальшого лікування опіку необхідно звернутися до лікаря. Бажано захопити із собою екземпляр рослини.

 

Навчально – методичний центр

цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

Хмельницької області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь