A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Діяльність Шепетівської окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Ізяслав щодо розгляду звернень, особистого прийому громадян та забезпечення доступу до публічної інформації за 2021 рік

Дата: 28.01.2022 18:13
Кількість переглядів: 388

Діяльність Шепетівської окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Ізяслав щодо розгляду звернень, особистого прийому громадян та забезпечення доступу до публічної інформації за 2021 рік

Розгляд звернень громадян – один із важливих напрямів діяльності прокуратури, який є засобом відстоювання громадянами своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.
Конституція України встановлює, що усі громадяни мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглядати звернення і надати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.
В Шепетівській окружній прокуратурі загалом, та з місцем дислокації в    м. Ізяслав зокрема, належним чином забезпечено організацію особистого прийому громадян та розгляду звернень.
Розгляд звернень і запитів та особистий прийом громадян в органах прокуратури здійснюється на принципах законності, об’єктивності, всебічності, неупередженості, своєчасності, недопущення дискримінації за будь-якими ознаками, заборони переслідування за подання звернення, неухильного дотримання вимог професійної етики та поведінки прокурорів.  
Так,  упродовж 2021 року до окружної  прокуратури з місцем дислокації в м. Ізяслав надійшло 106 звернень.
Прокурорами окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Ізяслав у 2021 році вирішено 34 звернення. Більшість з вирішених звернень стосувалися питань досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
В інші відомства для вирішення у 2021 році направлено 63 звернення.
Вказане зумовлено тим, що громадяни, незважаючи на зміни у законодавстві, продовжують звертатися до окружної прокуратури з питаннями, для розгляду яких відомство не має повноважень. У зв’язку з цим прокуратурою більшість звернень спрямовується до інших відомств для вирішення.
Відповідно до Закону України «Про прокуратуру», прокуратура позбавлена права проводити перевірки за заявами та скаргами, які вирішувалися в межах цієї функції шляхом витребування матеріалів, призначення перевірок контролюючими органами, відібрання пояснень осіб, винесення документів прокурорського реагування.
Тому заявникам перед поданням відповідної заяви чи скарги необхідно визначитися, до компетенції якого органу влади, контролю чи місцевого самоврядування належить вирішення тих чи інших питань.
При цьому слід мати на увазі, що згідно статті 55 Конституції України, прийняті органами державної влади, місцевого самоврядування, контролюючими та іншими органами, підприємствами, установами та організаціями або їх посадовими особами рішення за зверненнями громадян можна оскаржити до відповідного органу вищого рівня або до суду.
Представницька функція також обмежена, оскільки відповідно до ст. 131-1 Конституції України, прокурор здійснює лише представництво інтересів держави в суді у виняткових випадках і в порядку, визначеному законом.
Прокуратура позбавлена повноважень щодо нагляду за дотриманням законодавства про звернення громадян, відповідно до статті 28 Закону України «Про звернення громадян», контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснює, зокрема, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України.
Робота на вказаному напрямі триває.

 

Прокурор Шепетівської 
окружної прокуратури                                
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь