A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Відбулася вісімнадцята сесія сільської ради

Дата: 05.11.2021 23:30
Кількість переглядів: 948

05 листопада 2021 року відбулося пленарне засідання 18-ї сесії Плужненської сільської ради восьмого скликання, головував на якому Плужненський сільський голова Віталій Мартинюк.
На початку роботи депутати заслухавши начальника відділу фінансів Ірину Ковтун внесли зміни до бюджету Плужненської сільської територіальної громади на 2021 рік.
Заступник сільського голови Людмила Лужецька  розповіла про доцільність схвалення звернення Плужненської  сільської  ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівників депутатських фракцій та груп IX скликання у Верховній Раді України:

Звернення
щодо недопущення прийняття законопроекту
№ 5859 від 20.08.2021 

Відповідно до статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» населення територій, на яких розміщуються ядерні установки,має право на соціально-економічну компенсацію ризику. Соціально-економічна компенсація ризику здійснюється в межах коштів, отриманих від організації-експлуатанта АЕС, і може бути використана тільки для фінансування адміністративно-територіальних одиниць, на територію яких поширюється зона спостереження, на якій можливий вплив відповідних об'єктів ліцензіата.
Статтями 121 та 122 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» чітко встановлено, що всі кошти збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає у зоні спостереження, перераховуються до спеціального фонду Державного бюджету підприємствами-виробниками ядерної енергії та повинні спрямовуватися у вигляді субвенції до бюджетів територіальних громад у співвідношенні, визначеному Законом. 
Таким чином, на законодавчому рівні визначено, що фінансування заходів щодо компенсації ризику здійснюється із спеціального фонду Державного бюджету України за рахунок збору, який має цільове призначення. 
Проте, з 01.01.2015 Бюджетним кодексом України цей збір віднесено до доходів загального фонду державного бюджету. В результаті фактом зарахування збору дозагального фонду державного бюджету створені умови спрямування коштів на цілі, що не відповідають вимогам статті 12 вищезгаданого Закону. 
Відповідно до ЗВІТУ Рахункової палати України «Про результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету 
місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження» (затверджено Рішенням Рахункової палати № 3-1 від 25.02.2020 року), це призвело до затвердження бюджетних призначень за субвенцією в Державному бюджеті України на 2017, 2018 і 2019 роки в розмірі 32,5, 35,1 і 32,3 відсотків від обсягу збору, затвердженого в законах про державний бюджет на відповідні роки.
Рахункова палата зазначила, що на компенсацію ризику щороку спрямовувалося 137,5 млн.грн., що становить близько третини обсягу збору, що надійшов до державного бюджету на підставі вимог ст.121 Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». В результаті населення, яке проживає на територіях зон спостереження, щороку недоотримувало передбаченої Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» компенсації ризику на суму понад 250 млн. гривень.
Враховуючи вище наведене, з метою реалізації вимог статей 12, 121 та 122 Закону України «Про використання ядерної енергії  та радіаційну безпеку» (в тому числі щодо цільового спрямування збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження), забезпечення конституційних прав органів місцевого самоврядування, дотримання принципу справедливості і неупередженості бюджетної системи України, визначеного статтею 7 Бюджетного кодексу України, необхідно змінити статті 29 Бюджетного кодексу України, а саме:
-    пункт 163   частини другої  статті 29 виключити;
-    частину третю статті 29 доповнити пунктом 9 такого змісту: «9) збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження». 
Викликає обурення розміщений на офіційному вебпорталі Верховної Ради України Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (реєстр. №5859 від 20.08.2021, розроблений Міненерго).
Вказаним законопроектом пропонується законодавчо закріпити зарахування коштів збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, до загального фонду державного бюджету замість спеціального. Це призведе до втрати населенням зон спостереження можливості отримувати відповідну компенсацію у повному обсязі, тобто звужує соціальні права мешканців.    Законопроект № 5859 суперечить приписам статей 3, 22 Конституції України, відповідно до яких права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є обов’язком держави; при прийнятті нових законів, або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод. 
З огляду на вищевикладене, з метою недопущення соціальної напруги у населених пунктах 30-ти кілометрових  зон атомних електростанцій, звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод, прошу Вас не допустити прийняття (підтримання) Проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (реєстр. № 5859 від 20.08.2021).
Звертаємо Вашу увагу, що населення зон спостережень атомних електростанцій (більш ніж 800 тисяч мешканців), знаходиться в безпосередній близькості до ядерних установок (на цій території можливий негативний радіаційний вплив), що створює потенційні ризики, як для проживання громадян, так і для діяльності суб'єктів господарювання всіх форм власності. 

Дане звернення було одноголосно підтримано присутніми депутатами Плужненської сільської  ради.
Про затвердження Статуту Плужненського ліцею Плужненської сільської ради (нова редакція), Статуту М’якотівського ліцею Плужненської сільської ради (нова редакція), Статуту Комунального закладу «Плужненський заклад дошкільної освіти  «Теремок» (дитячий садок) загального типу Плужненської сільської ради» (нова редакція), Статуту Комунального закладу «Кунівський заклад дошкільної освіти  «Берізка» (дитячий садок) загального типу Плужненської сільської ради» (нова редакція), Статуту  Комунального закладу  «Плужненська  школа  мистецтв »  (нова редакція) та затвердження Положення  про  філії Плужненського ліцею Плужненської сільської ради доповідала начальник відділу освіти, молоді, культури та спорту Тетяна Назаркова. 

Затвердили  Програму розвитку фізкультури і спорту Плужненської територіальної громади (доповідав головний спеціаліст відділу освіти, молоді, культури та спорту Волоимир Маленюк).

Розглянули питання, які стосувалися внесення змін до діючої Комплексної програми  соціального  захисту населення  «Турбота» Плужненської сільської об’єднаної  територіальної громади  на  період 2020-2023 роки та прийняли відповідне рішення, а також затвердили перелік об’єктів, видів робіт для осіб, яких засуджено,  на 2022 рік.

На пленарному засідання було прийнято ряд важливих рішень із земельних питань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь