A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ФОРМА № 20-ОПП: хто, коли і навіщо її подає

Дата: 04.11.2021 10:23
Кількість переглядів: 313

ФОРМА № 20-ОПП: хто, коли і навіщо її подає


       Ізяславська ДПІ вчергове наголошує про необхідність подання юридичними особами та фізичними особами – підприємцями повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність юридичними особами, які використовують найману працю фізичних осіб. 
        З 01.01.11 р. платники податків та зборів відповідно до п. 63.3 Податкового кодексу України та розд. VIII Порядку обліку платників і зборів, затвердженим наказом МФУ № 1588 мають повідомляти органи ДПС про всі об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням. 
Робити це потрібно шляхом подання Повідомлення про об'єкти оподаткування за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588). 
      Подавати форму № 20-ОПП мають усі без винятку платники податків і зборів тобто як юридичні, так і фізичні особи, оскільки ні в ПКУ, ні в розд. VІІІ Порядку № 1588 немає згадки про звільнення певних категорій суб’єктів господарювання від подання цієї форми. 
      Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п.8.4 розділу VIIІ Порядку №1588). 
       Відповідно до п.8.5 розділу VIII Порядку №1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування. 
    Платники податків – юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб, зобов’язані дотримуватись вимог пункту 63.3 статті 63 ПКУ та пункту 8.1 розділу VIII Порядку №1588, якими не передбачено виключень щодо обов’язку подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність. 
      Водночас, платники податків можуть переглянути інформацію про об’єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету, а також звернутися з письмовою заявою у довільній формі до контролюючого органу за основним місцем обліку для звірки даних щодо подання повідомлення за ф.№20-ОПП. 
      Отже, якщо в Електронному кабінеті суб’єкта господарювання не зазначена інформація про об’єкт оподаткування щодо якого повідомлення за ф.№ 20-ОПП подавалось у паперовому вигляді, а у платника податків відсутній другий примірник з відміткою про його отримання, то такий платник податків має право звернутися з письмовою заявою у довільній формі до контролюючого органу за основним місцем обліку для звірки даних. 
      При цьому, за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, встановлена відповідальність згідно з п. 117.1 ст. 117 ПКУ.
                                              

 Ізяславська державна податкова інспекція

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь