A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Не забути і не переплутати: цього тижня відбудеться переведення годинників в Україні 2021

Дата: 29.10.2021 11:28
Кількість переглядів: 577

З 1981 року Україна переводить годинники на зимовий і літній час.
Вже цими вихідними настає ніч, коли переводять годинник в Україні 2021.
Практику переведення годинників двічі на рік запровадили в минулому столітті СРСР та деякі інші країни світу. Такий звичай був запроваджений для економії електроенергії і подовження світлового дня.
Тоді вважалося, що таким чином можна заощадити на електроенергії. Однак сучасні дослідження показують низьку ефективність переведення годинника і шкоду для здоров'я, тому в Україні заговорили про скасування традиції.
Спроби скасувати щорічне переведення годинників були і в Україні. Проте Рада не змогла скасувати перехід на літній час - і тепер на українців чекає ще одне переведення годинників у жовтні 2021 року. Цього разу країна повертається на зимовий час.
Коли потрібно переводити годинник у 2021 році
В Україні почали переводити годинник у квітні 1981 року. А в роки незалежності Кабінет міністрів розписав всю процедуру у своїй травневій постанові №509 двадцятип'ятирічної давності.
Як і наказує документ, перехід на зимовий час 2021 пройде в останню неділю жовтня. Стрілки годинника на годину назад повернуться в зазначену ніч (це 31 жовтня 2021) рівно о четвертій годині ночі.
Навіщо переводять годинники в Україні 2021 на зимовий час
Багато вчених відзначає, що сезонне переведення годинників провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, адже воно змінює біологічні ритми людини. У свою чергу любителі перевести стрілки говорять про економію електроенергії: тобто ділова активність людей як би зсувається на більш світлий час доби.
Так чи інакше, практика переведення годинників досі зберігається в сотні країн. У той же час ті ж Штати і Канада переходять на літній час не повністю (низка регіонів там стабільно живе за зимовим часом).
А ось країни Євросоюзу в більшості своїй бажають зберегти постійним літній час. І щоб "київський час" відповідав європейським стандартам (тобто "часовий дисбаланс" не заважав економічним і дипломатичним питанням), Україна і відправила на доопрацювання законопроект про скасування літнього часу.
Відтак поки що Україна переводить годинник на зимовий час - і чекає рішення депутатів, чи потрібно буде переводити годинник на літній час в 2022 році.
Як переведення годинника впливає на здоров'я - думка лікаря
Лікар-невролог Тетяна Майкова каже:
Переведення годинників на зимовий час 2021 шкодить тим, що біологічний годинник складався у людей еволюційно протягом багатьох мільйонів років. Вони працюють у всіх живих організмів і пов'язані з певними ритмами природи. Вони зав'язані на довжину світлового дня, температурні показники, ступінь освітленості.
Експерт каже, що це абсолютно біологічне природне явище, яке людство в силу своїх якихось уявлень вирішило змінити. Але природні ритми змінити неможливо, тому що вони створили нас як вид. Якщо ми почнемо намагатися штучно відмовлятися від набутків еволюції, то ми як вид почнемо гинути, що ми, в принципі, і бачимо по статистиці. Час після переведення годинників завжди проявляє негативні медичні тенденції в стані людей: у них частіше трапляються всякі судинні катастрофи, вони частіше хворіють якимись запальними захворюваннями.
Детально про те, як легше перенести переведення годинників на зимовий час, ми розповідали в матеріалі Коли переводять годинник на зимовий час 2021 і чим це загрожує.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь