A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плужненська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

30 ЛИПНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Дата: 30.07.2021 15:22
Кількість переглядів: 776

Фото без опису

До уваги жителів Плужненської сільської ради!

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
У 2013 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.
Торгівля людьми є одним з найсерйозніших злочинів проти людини, який як правило, починається з того, що торговці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування, навчання і т. д.
Найбільш поширеними способами експлуатації людини, внаслідок торгівлі є:
примусова праця або примусове надання послуг;
всі форми сексуальної експлуатації;
використання в порнобізнесі;
рабство або звичаї подібні до рабства;
підневільний стан;
залучення в боргову кабалу;
жебрацтво;
вилучення органів та проведення дослідів над людиною без її згоди;
усиновлення (з метою наживи);
втягнення у злочинну діяльність;
примусова вагітність;
використання в збройних конфліктах тощо.
Жертвою торгівлі людьми можуть виявитися всі люди, незалежно від статі, віку, національності і релігійних переконань.
Причини, з яких люди стають жертвами торгівлі є низький рівень життя, бажання заробити, нездатність в міру тих чи інших обставин адекватно оцінити пропозиції роботи, а також важливим фактором є юний вік.
Як не стати жертвою торгівлі людьми?
Уникайте спокусливих пропозицій випадкових або знайомих людей про роботу, навчання чи шлюб за кордоном. Як правило, пропозиції швидкого, легкого і великого заробітку не відповідають дійсності. Треба мислити реально!
Працювати в іншій країні можна лише маючи трудову візу, не слід погоджуватися на пропозиції про нелегальну роботу, на поїздку по туристичній візі з метою працевлаштування.
Ні в якому разі не довіряйте нікому свої документи.
Не беріть гроші в борг у сумнівних, малознайомих приватних осіб. У разі отримання коштів у борг, відразу обумовлюйте умови їх повернення.
Поцікавтеся, чи легальна діяльність фірм, що запрошують вас на роботу, навчання, відпочинок і т. д. в Україні чи за кордоном і посередників, що співпрацюють з ними на місці (туристичних, шлюбних, з працевлаштування чи організації навчання). Слід переконатися, що такі організації мають ліцензію на відповідний вид діяльності і працюють офіційно.
Якщо ви збираєтеся працювати або навчатися за кордоном, укладайте договір з організацією в представництві в Україні, а не після приїзду в іноземну державу.
Подбайте про те, щоб договір був складений на рідній вам мові, щоб мати можливість зрозуміти всі його деталі та умови. У договорі обов’язково мають бути зазначені: повна назва фірми, її адреса, телефон, ім’я роботодавця, назва і координати фірми-посередника.
Необхідно підписати два договори: з фірмою, яка працевлаштовує та з роботодавцем, який зобов’язується прийняти на роботу в іншій країні. Примірник кожного договору має бути у вас на руках.
Не підписуйте договір одразу. Візьміть його з собою, перечитайте в спокійній обстановціі покажіть його фахівцям.
Зверніть увагу на те, щоб умови вашої майбутньої роботи (навчання), місце, час, розмір заробітної плати були чітко сформульовані і позначені. Також зверніть увагу на умови медичного обслуговування, проживання, харчування.
Якщо умови договору вас не задовольняють, не підписуйте його!
Зверніть увагу на те, щоб договір був підписаний директором чи президентом фірми. Якщо ж договір підписаний виконуючою обов’язки особою, вимагайте надати вам документи, що підтверджують правомочність підписання договору такими особами, наказ директора або президента, довіреність (з нотаріальним засвідченням та печаткою).
Зробіть копії всіх документів, в тому числі і договору про працевлаштування і залиште їх у рідних або у близьких вам людей. Рекомендується також зробити копії загальногромадського та закордонного паспортів, квитків і зберігати їх при собі, але окремо від оригіналів.
Необхідно залишити родичам повну інформацію про майбутнє місцезнаходження за кордоном, повідомити адресу і телефон фірми, що оформляла виїзд за кордон, а також інформацію про її керівників.
Радять також зв’язуватись із рідними чи близькими людьми в телефонному режимі в один і той же час для того, щоб у разі не виходу на зв'язок рідні могли зрозуміти, що вам загрожує небезпека. Продумайте разом з близькими людьми якесь «зашифроване» слово чи фразу, щоб застосовувати їх під час розмови у разі критичної ситуації - загрози вашому життю чи здоров’ю.
Не забудьте з’ясувати номери телефонів українських посольств та консульських представництв у країні до якої ви виїзджаєте.
Зверніть увагу на термін перебування на території іноземної держави, зазначений у вашій візі, адже порушення візового режиму унеможливлює ваш наступний виїзд за кордон.
Якщо ви плануєте взяти шлюб з іноземним громадянином (громадянкою), скористайтесь порадами юриста або фахівців посольств країни, в якій ви плануєте жити, стосовно ваших прав та прав ваших дітей, народжених за кордоном та в Україні. А також пам’ятайте, що фіктивний шлюб – порушення закону, яке може стати причиною вашого ув’язнення або депортації.
Пам’ятайте! Знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить ваше перебування за кордоном.
Якщо ж ви опинилися в скрутній ситуації, звертайтесь до представників посольств своєї країни, скористайтесь послугами неурядових організацій та служб, які активно працюють в зарубіжних країнах, надаючи допомогу особам, які опинились в складному становищі.
Для встановлення статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, така особа звертається із заявою до відповідної місцевої державної адміністрації за місцем перебування.
Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також безоплатного одержання:
- інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
- медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання;
- тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми;
- на виплату одноразової матеріальної допомоги, відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України;
- допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку, а також відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України.
Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами та державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Отже, боротьба із цим злочином, порушенням прав людини в сучасному світі вимагає об’єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни.
Памятайте, інформація, отримана від осіб, які звертаються за допомогою, є конфіденційною і не підлягає публічному розголошенню!
Якщо ви зіткнулись особисто, стали свідком або маєте інформацію про можливе скоєння такого злочину, як торгівля людьми, памятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ!
Вам необхідно терміново повідомити відділення поліції (тел. 102) або звернутись за консультацією, зателефонувавши на національну довідкову безкоштовну лінію з питань міграції та протидії торгівлі людьми (тел. 0-800-505-501- безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів, 527- безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів), а також Ви можете зателефонувати на урядову телефонну “гарячу лінію” 15-47.

 

 

Організації, що надають допомогу у сфері протидії торгівлі людьми:

- Міністерство закордонних справ України (044) 238 16 57;

- Укрбюро Інтерполу (розшуку осіб, зниклих за кордоном) : (044) 256 12 53;

- Департамент боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми  Національної поліції України (постраждалим за кордоном або в межах України) : (044) 374 37 85

- Хмельницький обласний благодійний фонд «Карітас»: м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 10/3, тел. 0675572128;

- Благодійний фонд «Ксена»: м. Хмельницький, вул. Зарічанська, будинок 18/1, квартира 13, тел. 0672234185, 0668267017;

-  Хмельницький обласний центр соціальних служб: м. Хмельницький, вул. 10/1, вул. Львівське шосе, 10/1;

- номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону: 527 (з мобільного) та      0 800 505 501 (зі стаціонарного);

- 527.org.ua – електронні консультації з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

- 15-47: урядова «гаряча лінія» з питань попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми (працює цілодобово);

 

 

Бажаємо вам та вашим родинам міцного здоровя, миру та затишку.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь